Grønland i København,  Interview

INUITTEN: Smagen af Grønland på Amager

I en lille miniserie på bloggen “Grønland i København” vil jeg vise vej til de steder, du kan tage hen, når du drømmer om lidt arktisk stemning og grønlandsk kultur midt i den danske hovedstad. Og jeg lægger ud med nyeste skud på stammen: Den lille hyggelige butik “Inuitten”, som åbnede på Amager i sommers, og som byder på masser af forkælelse, for enhver med kærlighed til Grønland.

 

Den storslåede natur, nordlyset, isen, sneen og udsigterne lader sig selvfølgelig ikke lige importere – men hvad enten du drømmer om at besøge Grønland en dag, har været der, er på vej dertil eller måske bare er nysgerrig, så er Inuitten et besøg værd. For butikken er fyldt med skønne sager, der sender dine sanser mod det arktiske og giver dig mulighed for at smage, nyde, føle, iklæde eller indrette dig med et pust fra Grønland.

En levende butik, der også byder på viden og oplevelser

 

Vi er lige gået ind i december måned, da jeg besøger Inuitten. I vinduet funkler smukke orange julestjerner af den slags, som lyser op overalt i vinduerne i Grønland i julemåneden, og som du selvfølgelig også kan købe i butikken. Der hænger julekugler med et hjerteformet grønlandsk flag på. Og de sidste to dage har der været prøvesmagning på den nye juleøl fra ølmærket Qajaq, som produceres i Sydgrønland, og som Inuitten også har i flere varianter.

 

Qajaq øl var også på bordet et par måneder tidligere, da jeg besøgte Inuitten første gang. Det var i starten af oktober, hvor den kendte grønlandske musiker Simon Lynge lagde vejen forbi, og gav en hyggelig akustisk intimkoncert i butikkens kælderlokale.

 

Og datoen for butikkens næste arrangement er også allerede sat, fortæller ejer Frida Helene Winberg Waaben. Det bliver et arrangement, hvor stifterne af InuaCare, et nyere grønlandsk hudplejemærke, kommer og fortæller om og vejleder i deres produkter, som også sælges i butikken.

 

For det er Fridas vision med Inuitten, at de besøgende, – udover at kunne købe grønlandsk tøjdesign, brugskunst, lækre sælskindsting, hudpleje med grønlandske urter, grønlandsk øl, vand og krydderier, tørfisk, søde isbjørnebamser, smykker, kunst og meget mere samlet ét sted, – også ind imellem skal kunne få spændende oplevelser i butikken. Ligesom hun også meget gerne deler ud af sin store viden om Grønland, for at skabe et mere nuanceret billede:

 

“Vi lever jo lidt på fordommene i Danmark, så det er fint, hvis jeg kan give lidt viden om Grønland med på vej ud af døren,” siger hun med et smil. “Jeg har slet ikke noget imod at stille mig op og fortælle.”

Det startede med det grønlandske flag

 

Frida fik ideen til butikken cirka et års tid inden, hun endelig kunne slå dørene op på Amager Boulevard 29. juli 2019. Hun savnede noget så enkelt, som at kunne sætte grønlandske flag i lagkagen i Danmark, hvor hun har boet størstedelen af sit liv. Hun er vokset op i Grønland med en dansk far og grønlandsk mor, og har i sit voksenliv jævnligt rejst frem og tilbage. Da ideen til butikken først var opstået begyndte Frida at kigge på: “Alt det, som jeg bliver så glad for at se, når jeg kommer hjem på ferie i Grønland, og ser de har det deroppe, som jeg ikke kan få hernede.” 

 

Hun opdagede, der var begyndt at ske mange nye ting i Grønland. En opblomstring hos de grønlandske designere og nye iværksættere, som fx hudplejemærket InuaCare, som hun først fik øjnene op for i forbindelse med at hun søgte på, hvad hun ville have af varer: “Og som jeg er enormt stolt af at have i butikken.”

 

Frida vidste fra start, at hun også gerne ville have det kendte tøjmærke Isaksen, som undertegnede også selv er ret glad for: 
“Jeg er helt vild med hendes designs, der er så enkle, men alligevel meget feminine. Og så ved hun, hvordan tøjet skal sidde pænt på en krop,” siger Frida.

 

“Og så har jeg også tøjet fra mærket Inuit, som jeg ikke lige har set andre steder her, så det var også var noget af det, jeg vidste, at jeg gerne ville have i butikken.”

 

Da rygtet om butikken spredtes blev Frida også kontaktet af mange, som spurgte, om hun ville have deres produkter i butikken: “Og så har det jo bare udviklet sig. Jeg kan ikke have det hele, der er nogle få ting, som jeg gerne vil have, og som jeg godt kan finde plads til på trods af, at her ikke er ret meget plads.”

 

Keramik af Kristine Markussen, tasker i sælskind fra Great Greenland og smykker af Magdalene Boassen

 

Snaps tilsat grønlandske urter fra Kvann Kompagniet & Isaksen Design

Grønlandsk kunst og kunsthåndværk i butikken

 

Når man træder ind i Inuitten favnes man af hygge og varme. Dernæst følger en overraskelse over, hvor mange ting, det er lykkedes at få klemt ind på den beskedne plads, uden det går udover overblikket eller den æstetiske oplevelse. Alt står lækkert og indbydende, og giver bare én lyst til at kigge nærmere på det hele. 

 

Udover de nævnte mærker er her også små tasker i lækkert sælskind fra Great Greenland (og også sutsko og luffer), her er snaps, øl og krydderier fra Kvann Kompagniet tilsat grønlandske urter som sortebær og kvan. Og så er der lækre ting fra grønlandske kreative og kunsthåndværkere, som fx keramik af Kristine Markussen, som er uddannet pottemager født i Narsaq. Og smykker af Magdalene Boassen fra Maniitsoq. Hos begge går et af mine favorit motiver / symboler fra Grønland igen, nemlig kvindekniven (Ulo´en).

 

Frida er også formand for det Grønlandske Julemærkes støtteudvalg i Danmark, så Julemærket og tilhørende produkter som plakat, puslespil og CD, kan selvfølgelig også købes i butikken. Julemærket støtter grønlandsk kunst og kultur. 

 

I 2017 var det kunstneren Gukki Nuka, som designede julemærket og han står også bag Inuittens logo. Inuit betyder mennesker på grønlandsk, og logoet illustrerer en familie, som spejles i både den grønlandske og den danske kultur.

 

“Familie betyder samhørighed, og at man hjælper hinanden, og er der for hinanden, uanset hvad. Figurerne er holdt i røde og hvide farver, ligesom både det danske og grønlandske flag, og symboliserer også de stærke bånd der er imellem de to lande,” fortæller Frida.

 

Gukki Nukas kunst kan også købes i butikken via fire små kort og tre plakater, som Inuitten pt. er eneforhandler af i Danmark. Gukkis kunst laves normalt i særtryk i store størrelser, og med postkortene og plakaterne ønskede han at gøre sin kunst tilgængelig for alle.

 

Gukki Nukas kunst som kan købes hos Inuitten. Der kan også købes rammer til postkortene

“Det er blevet til fire postkort med forskellige dyr fra Grønland, som er ufatteligt smukke med deres farver, så det er en ny måde at se det traditionelle dyreliv i Grønland på,” fortæller Frida. 

 

De fire dyr er isbjørn, rensdyr, moskusokse og ravnen.

 

“Dét, der er specielt ved Gukki, er, at han laver alle sine billeder på sin iPad eller sin telefon, så det er teknologisk moderne kunst, men stadigvæk med et meget flot og skarpt kunstnerisk øje. Han er virkelig dygtig. Udover de fire postkort, så har han også lavet tre postere, to meget forskellige isbjørne, og så en rigtig sød hundehvalp. Gukki kommer fra Uummannaq, så han er også vokset op med hunde og hundehvalpe og hundehyl,” fortæller Frida.

 

Frida interesser sig rigtig meget for kunst, og kender en hel del grønlandske kunstnere netop igennem sit formandsskab for det grønlandske julemærke i Danmark:

 

“Så det var også helt oplagt, at jeg også rigtig gerne ville vise noget af det rigtig, rigtig smukke grønlandske kunst vi har, så derfor har jeg noget af det i butikken.”

 

Frida med billedet lavet af kunstneren Gukki Nuka, som Kronprins Frederik fik til sin 50 års fødselsdag i et stort særtryk

Få samme kunst som Kronprinsen

 

Den ene af Gukkis plakater, som Frida sælger, hører der faktisk en lidt særlig historie til. Frida fortæller:

 

“Jeg var blevet inviteret til Kronprinsens 50 års fødselsdag qua mit formandskab med julemærkefondens arbejde, og så skulle jeg jo finde på en gave. Og da jeg ved, han elsker Grønland, tænkte jeg: Jeg må finde et eller andet grønlandsk kunst til ham. Og det var jo så, i min optik, lidt oplagt at ringe til Gukki og søge lidt rådgivning om, hvor vi skulle pejle os hen af. Gukki siger så, efter en kortere samtale, at han faktisk havde noget, som jeg måske ville synes var interessant. Og så sendte han mig et billede, og jeg var solgt på stedet. Det var et isbjørnehoved, som han egentlig havde lavet til rockbandet Nanook. Jeg syntes, det hang fuldstændig sammen. Kronprinsen elsker musik, og kan lide rock, og han elsker Grønland.”

 

Det vakte opsigt, da Frida kom med billedet i et stort særtryk:
“Kronprinsen udtrykte stor glæde for det. Han syntes det var flot. Det hænger inde på Amalienborg formodentlig. Han sagde i hvert fald, at det var meget smukt og at han gerne ville finde en fin plads til det.”

 

Produkter fra Inuit Quality clothes Of Greenland og hudpleje med grønlandske urter fra InuaCare

“En anden ting, som jeg også vidste, jeg ville have var KGH stellet,” fortæller Frida. “Der er er rigtig mange, der har et eller andet forhold til det. Jeg kan mærke folk er meget nostalgiske, når de kommer ind og ser det.”

 

KGH står for Den Kongelige Grønlandske Handel, og i 1974 blev der udgivet en tedåse for at markere 200 års jubilæet. Efter at være gået lidt i glemmebogen fik tedåsen pludselig en ny opblomstring og man valgte at lave et helt stel, som nu omfatter både tallerkener, skåle, krus, tekande, dåser i forskellige størrelser, viskestykker og forklæde, som altsammen fås hos Inuitten.

Skibskiks, Fig Rolls og blødt grønlandsk vand

 

“Grønlændere der kommer i butikken køber typisk proviant, som tørfisk og skibskiks,” fortæller Frida. “Skibskiks var helt oplagte, det er noget, jeg selv er vokset op med i Grønland og som jeg rigtig gerne ville have. Så var der flere, der skrev og spurgte, om jeg havde Fig Rolls, og da en tidligere kollega også spurgte, og sagde Jamen hvis ikke du har det, skal du simpelthen have det, måtte jeg i gang med at finde ud af, hvad det var, og hvor jeg kunne få det henne.” 

 

“Fig Rolls er en form for småkage, som kommer fra England, og som man også kan købe i Grønland,” fortæller hun. “Man går ikke i fjeldet i Grønland uden en pakke Fig Rolls og en kande te. Jeg har også en del guider, som kommer ind og siger: Gud, du har Fig Rolls og så må de have sådan en pakke med. Det minder dem meget om Grønland.”

 

Frida har også den særlige Araba kaffe på hylderne, som er ristet til det bløde grønlandske vand, så det har hun selvfølgelig også i butikken. Det startede med at hun blev kontaktet, og spurgt om hun ikke kunne tænke sig at have grønlandsk øl og vand. Fridas første tanke var: Hvorfor skal jeg sælge grønlandsk vand?, – men hun ville gerne have det ind og det sælger rigtig godt. 

 

“Der er faktisk flere som kommer og køber det, og en af dem, er blandt andet min far,” fortæller hun. “Han blev præsenteret for det gennem min søster, som havde købt alt, hvad jeg havde af nye varer, for nu skulle hun prøve øllet og det dér vand. Min søster inviterede så min far til middag, og da min far ikke drikker øl, så havde hun vin til ham, og så fik han det her glas med grønlandsk vand ved siden af. Han blev så begejstret, og sagde det var helt på højde med vinen, så han stod her dagen efter, for at købe to flasker, og nu kommer han her så jævnligt og køber vand, fordi han synes det smager så godt.”

Isbjørne med personlighed

 

Sidst med ikke mindst, så sælger Frida også bløde isbjørnebamser:

 

“Det hører bare til,” siger hun. “Der er mange som har nogle børn, som de synes skal have en lille isbjørn. Og så er de fra Verdensnaturfonden, så det er jo gode produkter.”

 

Når folk gerne vil købe en isbjørnebamse siger Frida, at de lige skal tage en runde i butikken og finde den, de gerne vil have:

 

“For de har allesammen hvert deres udtryk. Nogle ser milde ud, mens andre har et mere bistert udtryk,” griner hun. “De har ligesom hver deres personlighed.”

Inuitten holder til på Amager Boulevard 131, 2300 København S. Følg med på butikkens Facebook og Instagram for åbningstider, særlige tilbud og arrangementer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *